Livre
Néerlandais

De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later

De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later

Vermeersch gaat eerst in op de evolutie van expansiedrang naar milieuproblematiek, met onder meer aandacht voor het westerse vooruitgangsoptimisme, het globaliserend denken en de ecologische benadering. Vervolgens bespreekt hij de ecofilosofie en de milieu-ethiek.
Titre
De ogen van de panda : een milieufilosofisch essay : een kwarteeuw later
Auteur
Etienne Vermeersch
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Antwerpen: Houtekiet, 2011
159 p.
ISBN
9789089241122 (paperback)

Commentaires

Een kwart eeuw na het verschijnen van dit belangrijke milieufilosofische essay van de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch volgt nu een heruitgave waaraan bewust nauwelijks gesleuteld is (er werden slechts stilistische en een enkele terminologische aanpassing gemaakt). In een eerste deel gaat Vermeersch in op de evolutie van expansiedrang naar milieuproblematiek, met onder meer aandacht voor het westerse vooruitgangsoptimisme, het globaliserend denken en de ecologische benadering. Vervolgens bespreekt de auteur de ecofilosofie en de milieu-ethiek. Als appendix is er een toespraak van Chief Seattle uit 1885. Vermeersch opteerde ervoor om in een voorwoord en naschrift het werk in de huidige context te plaatsen, en te evalueren in hoeverre zijn bevindingen van toen nog steeds gelden. Zijn besluit is dat zijn betoog globaal gezien standhoudt en dat zijn argumenten sindsdien zelfs aan kracht gewonnen hebben. Het productiesysteem van onze welvaart stevent nog steeds af op een langzame m…Lire la suite

À propos de Etienne Vermeersch

CC BY-SA 4.0 - Image by Michiel Hendryckx

Etienne Vermeersch, né le 2 mai 1934 à Sint-Michiels (Belgique) et mort le 18 janvier 2019 à Gand (Belgique), est un philosophe belge.

Biographie

Parcours

Etienne Vermeersch étudie la philologie classique et la philosophie à l'université de Gand et y est nommé professeur titulaire en 1967. De 1993 à 1997, il est également vice-recteur de cette université.

Il s'est concentré non seulement sur la bioéthique, la philosophie environnementale et culturelle, mais aussi sur les problèmes sociaux en général.

Citation : "Ceux qui croient en Dieu ne doivent pas avoir peur, et ceux qui ne croient pas en Dieu ne doivent pas avoir peur du tout."

Mort

Après un an d…En lire plus sur Wikipedia