Livre
Néerlandais

De onvolmaakten : roman

Ewoud Kieft (auteur)

De onvolmaakten : roman

Gena, een kunstmatige intelligente applicatie, vertelt over de verdwijning van de aan haar toegewezen man.
Titre
De onvolmaakten : roman
Auteur
Ewoud Kieft 1977-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
336 p.
ISBN
9789403182506 (paperback)

Commentaires

Moeder heeft altijd gelijk

De Nederlandse historicus Ewoud Kieft schreef bijzonder boeiende boeken over de Eerste Wereldoorlog en over Mein Kampf. Nu ligt zijn eerste roman in de boekhandel. Over het leven anno 2060.

Ewoud Kieft (43) laat in zijn eerste roman De onvolmaakten onze mogelijke toekomst over veertig jaar zien. In de Lage Landen anno 2060 is de kloof tussen de haves en de havenots dieper dan ooit, maar wordt de samenleving gladgestreken door een optimistische ideologie waarin persoonlijke ontplooiing en gezondheid vooropstaan. In Kiefts sciencefictionscenario wordt die visie vertolkt door Gena, een artificiële intelligentie die via een oortje en lenzen direct op je oogbol voortdurend met je in gesprek gaat en beelden toont, maar ook je eten bestelt en dates regelt. Er is wel een basisvorm van privacy, maar Gena kan die omzeilen zodra er iets gevaarlijks gebeurt. Wat gevaar is, bepaalt zij zelf, op basis van algoritmes. Zo onderbreekt ze een vrijpartij tussen hoofdpersoon Cas en zijn vriendin in de duinen, omdat er zand in haar vagina kan komen, met alle ontstekingsgevaar van dien.

Mag er dan helemaal niks meer tegenwoordig? Cas leeft in een overbeschermde wereld en Gena i…Lire la suite

Het is de tweede helft van de 21ste eeuw. Mensen leven vreedzaam samen, in welvaart en goede gezondheid. Goed nieuws. Ware het niet dat vrijheid een andere dimensie heeft gekregen. Elk mens heeft een eigen Gena. Een algoritme, een specifiek op maat ontworpen applicatie. Een kunstmatige, persoonlijk begeleider die bepaald wanneer je sport, wat je eet en wanneer en met wie je vrijt. De Gena kan echter niet alle gedachten van haar mens Cas lezen en ook niet zijn gevoelens herkennen. Dat is een probleem. Want Cas verdwijnt. Het verhaal word door de Gena van Cas verteld aan de raad van toezicht. Wát er precies is gebeurd en wat Cas zo bedreigend maakt, wordt voorzichtig onthuld en blijft spannend tot het einde. Vanaf de eerste pagina’s mag de lezer meedenken en -voelen. Niet alleen over Cas’ lot maar ook over de samenleving waarin hij leeft – een heilstaat met verregaande, controlerende trekjes. Een markant, spannend en intrigerend romandebuut.

De lokroep van de catastrofe

Ewoud Kieft zet aan het denken over de wenselijkheid van volmaaktheid.

Sciencefictionromans hebben iets spannends, omdat ze je confronteren met het onbekende, en als ze dan ook nog eens goed gemaakt zijn, met de juiste mix van vanzelfsprekendheid en vervreemding, heb je ook nog kans op iets van literaire waarde. 'De onvolmaakten' van Ewout Kieft is zo'n boek.

Kieft, historicus, schreef onlangs in NRC een artikel waarin hij opriep om na de coronacrisis naar kunstenaars te kijken voor inspiratie voor een nieuwe wereld. Hun speelsheid zou onze wereld goed doen (ik vat het even op mijn manier samen), maar concrete plannen lanceerde hij er niet in. Misschien moeten we 'De onvolmaakten' lezen als zijn potentiële script voor de toekomst.

Aan het woord is Gena, een personal coaching tool, die is toegevoegd aan de mens Cas. In feite fungeert ze als een soort geweten van Cas, maar tegelijkertijd maakt ze deel uit van een van bovenaf georganiseerd systeem van zulke innerlijke stemmen, bedoeld om de mens in de volmaakte wereld te begeleiden en …Lire la suite