Livre
Néerlandais

Wodka express

Florence Aubry (auteur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Wanneer haar zusje Lotte haar confronteert met haar alcoholgebruik, maakt Sarah er zich vanaf met enkele dooddoeners. Maar dan loopt het tijdens de zomervakantie helemaal mis en kan Lotte het drankmisbruik van haar zus niet langer verbergen voor hun ouders.
Titre
Wodka express
Auteur
Florence Aubry
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Biture express
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2011
199 p.
ISBN
9789022326404 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Sarah, haar zus Anne en hun ouders brengen de zomervakantie steeds door op een camping in Frankrijk. Ze kennen op de camping zowat iedereen en de twee zussen hebben er ondertussen ook al heel wat vrienden en vriendinnen. De vakantie staat voor de vijftienjarige Sarah gelijk aan ontspanning. Ze fuift er op los en kan al behoorlijk goed met alcohol overweg, maar ze staat er niet bij stil welke ravage alcohol kan aanrichten, en het gaat van kwaad naar erger. Vol afschuw ziet haar jongere zusje Anne hoe Sarah zich in de vernieling drinkt. Toch helpt Anne om Sarahs probleem te verbergen voor hun ouders. Is dit echt zussenliefde?Op een ochtend wordt Sarah op een nogal ongewone manier wakker. Tot haar grote ergernis kan ze zich helemaal niets meer herinneren van de vorige nacht. Wat is haar overkomen? Ze is vastberaden om een antwoord te vinden op al haar vragen, tot er plots iets vreselijks gebeurt. Kan Sarah dit nog verbergen voor de buitenwereld? Eenmaal terug thuis neemt ze haar leven we…Lire la suite
De 15-jarige Sarah brengt haar zomervakantie zoals ieder jaar door op de camping, samen met haar ouders en 13-jarige zus Anna. Elke avond zijn er drankfeestjes, waar Sarah zich ongeremd laat vollopen met alcohol. Campingvriendje Lucas en Anna zien hoe Sarah zichzelf de vernieling in drinkt en willen haar helpen, maar Sarah zegt dat ze alles onder controle heeft, totdat twee drama's haar leven totaal op z'n kop zetten. Verhaal uit de reeks 'Edge' voor jongeren, waarin het actuele thema drank/comazuipen en de gevolgen daarvan op een indringende wijze worden beschreven vanuit Sarah en Anna. In een fragmentarische stijl met tijdssprongen wordt toegewerkt naar de ontknoping. Het directe, populaire taalgebruik bevat gedachtenflitsen, veel dialoog en af en toe een Vlaams woord (flikken). Gedrukt in een groot lettertype. Aantrekkelijk foto-omslag met een fout op de achterflap: Anna wordt er Lotte genoemd. Een toegankelijk boek met een duidelijke boodschap, geschikt voor jongeren vanaf ca. 14 …Lire la suite

Wodka express

Ik wil eerst de opmerking maken dat op de achterflap staat dat Sarah samen met haar zus Lotte op vakantie is. Het boek bestaat echter uit afwisselende hoofdstukken vanuit het standpunt van Sarah en vanuit het standpunt van haar zus ANNA. Deze hoofdstukken krijgen altijd als  titel de naam van de persoon die op dat moment aan het woord is. Een onbegrijpelijke slordigheid! Dit boek is daarom geen bespreking waard. Vooral ook omdat er zo licht wordt overgegaan over het alcoholprobleem van het jonge meisje Sarah. Haar verslaving escaleert tot ze op het einde van het verhaal dronken en zonder rijbewijs een auto bestuurt. Ze heeft een ongeluk waarbij de passagier omkomt. Ze pleegt vluchtmisdrijf en laat de politie in de waan dat haar dronken vriend de auto bestuurde!! Ik vind persoonlijk dat dit een beetje te ver gaat, bovendien wordt het probleem niet positief aangepakt.

À propos de Florence Aubry

Florence Aubry est une écrivaine française, née à Besançon en 1968. Elle est membre de la Charte des auteurs et des illustrateurs jeunesse.

Biographie

Née à Besançon le 3 décembre 1968, Florence Aubry y a fait toutes ses études. Elle commence par suivre parallèlement une licence de lettres modernes et une licence de sciences du langage puis se dirige vers une matière qu’elle estime plus scientifique et intègre une licence de géographie, jusqu’au DEA. Florence Aubry passe ensuite le Capes de documentation et sa première affectation a été un collège de la Somme où elle restera cinq ans avant de rejoindre le Languedoc-Roussillon. Elle est professeure documentaliste en collège et habite actuellement un petit village à quelques kilomètres de Narbonne.

Œuvre