Livre
Néerlandais

Darwins moordbekentenis : de ontwikkeling van het denken van Charles Darwin

Johan Braeckman (auteur)

Darwins moordbekentenis : de ontwikkeling van het denken van Charles Darwin

De invloed die de evolutietheorie van Charles Darwin (1809-1882) heeft gehad op de ontwikkeling van het denken van de mens over zichzelf en de natuur.
Titre
Darwins moordbekentenis : de ontwikkeling van het denken van Charles Darwin
Auteur
Johan Braeckman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nieuwezijds, 2008 | Autres éditions
239 p. : ill.
ISBN
9789057122965

Commentaires

De interesse in het werk en leven van Charles Darwin leeft! Getuigen hiervan zijn de talrijke recente heruitgaven van Darwins oorspronkelijke werk (ook in het Nederlands), alsook de aandacht voor populaire werken van neo-Darwinisten als Richard Dawkins of Daniel Dennet. Daarnaast zijn er nog veel meer werken over Darwin, zijn leven en zijn theorie. Al deze boeken vormen inmiddels een soort onoverzichtelijk woud. Bovendien zijn sommige werken historisch gedateerd, doordat aanvankelijk alleen gecensureerde of incomplete versies van Darwins werk verschenen. Nu de ongecensureerde versies en Darwins oorspronkelijke briefwisseling uit de kast zijn komen vallen, verschijnt een nieuw en genuanceerder beeld, en dienen oude ideeën over Darwin te worden herzien. Met het verschijnen van Darwins moordbekentenis kan men eindelijk door de bomen het bos weer zien. Johan Braeckman, filosoof aan de universiteit van Gent, ontrafelt Darwins gedachtegang en weet diens wetenschappelijke kentering hi…Lire la suite
Charles Darwin heeft met de formulering van zijn evolutietheorie een geheel vernieuwende manier van denken over de mens en de natuur geïntroduceerd. Voor het eerst werd geen verklarende kracht van 'boven' of 'buiten' aangehaald. Het doel van het boek is een chronologisch overzicht te geven van de ontwikkeling van het denken van Darwin zelf, en op dat van de mens in het algemeen. Het bevat veel literatuurverwijzingen voor eventuele verdere verdieping. De invloed van Darwins theorie op zulke uiteenlopende zaken als de plaats van de mens in de kosmos en het wetenschappelijk verklaren van menselijk gedrag komen aan bod. Het is inzichtelijk te zien hoe Darwin worstelde met zijn (christelijk) geloof, met name voor hen wiens geloof niet strookt met modern wetenschappelijk denken en daar moeite mee hebben. De schrijver doceert wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Een zeer grondig en kritisch boek, buitengewoon waardevol voor diepe denkers. Paperbackeditie.