Livre
Néerlandais
Oost-Berlijn, eind jaren vijftig. Na WO II kiest de Joodse Käthe hoopvol voor het communistische Duitsland. Maar tegenover haar kinderen is ze afstandelijk en kil. Ze heeft geen oog voor Ella's kwetsbare eenzaamheid en ook niet voor het verlangen naar liefde van Thomas. De kinderen groeien op met alleen elkaar als houvast in het leven.
Titre
Rug aan rug
Auteur
Julia Franck
Traducteur
Goverdien Hauth-Grubben
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Rücken an Rücken
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012
317 p.
ISBN
9789028424487 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Rug aan rug vertelt het verhaal van Ella en haar broer Thomas die opgroeien in de na-oorlogse DDR. Hun moeder Käthe is beeldhouwster van beroep, maar klust ten behoeve van de communistische heilstaat bij in een steengroeve. Ella en Thomas zijn meestal alleen thuis; moeder laat slechts af en toe haar gezicht zien, hun eigen vader is vertrokken en de vader van de veel jongere tweeling komt en gaat wanneer het hem belieft. In het huis woont ook nog een onderhuurder met loszittende handjes. Als Käthe wel thuis is, moppert ze aan een stuk door op haar kinderen en speelt seksspelletjes met partijbonzen. Ella en Thomas zijn dus op elkaar aangewezen; ze leven in hun eigen idyllische wereld, waarin ze zich voorstellen dat ze zigeunerkinderen zijn en met een bootje de rivier afvaren om de indruk te wekken van huis te zijn weggelopen.
Als ze de tienerleeftijd bereiken, wordt de sfeer in de heilstaat grimmiger: hun huis met de bijbehorende lap grond wordt geconfisqueerd door de staat …Lire la suite
Sterk autobiografische roman over twee in de DDR opgroeiende pubers – broer en zus – die door een carrière nastrevende moeder aan hun lot worden overgelaten. Gezamenlijk weten ze lange tijd in een bedreigende onvrije omgeving de ergste problemen te overwinnen. Naarmate ze ouder worden zoeken ze elk hun eigen individuele oplossing, maar blijven emotioneel met elkaar verbonden. De repressie in de DDR en de bouw van de muur in 1961 hangen daarbij als een slagschaduw boven het lot van de beide. Knap geschreven, maar het duurt wel enige tijd voordat het boek echt interessant wordt. Vooral het tweede deel overtuigt met een indrukwekkende, dramatische afloop. Naarmate de lezer meer weet over de realiteit van de DDR in de jaren '50 en '60 zal zijn waardering voor het boek toenemen. Een boek dat in Duitsland minder weerklank vond dan het veelgeprezen ‘Die Mittagsfrau’, in het Nederlands vertaald als 'De middagvrouw'. Kleine druk.

À propos de Julia Franck

CC BY-SA 2.0 - Image by Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Julia Franck est une romancière allemande née le 20 février 1970 à Berlin-Lichtenberg dans la République démocratique allemande.

Biographie

Elle est la fille de l'actrice Anna Katharina Franck et du metteur en scène Jürgen Sehmisch, la petite-fille de la sculptrice Ingeborg Hunzinger et l'arrière-petite-fille du peintre Philipp Franck.

En 1978, sa mère quitte Berlin-Est avec ses enfants par le Marienfelde et s'établit ensuite dans le Schleswig-Holstein à Rendsburg.

Elle effectue des études de droit, de philologie américaine, de littérature moderne allemande et de philosophie à l'Université libre de Berlin. Elle travaille ensuite comme femme de ménage, gardienne d'enfant, assistance à l'Université Libre, pigiste dans divers journaux et radio, ainsi que comme directrice adjointe à la Sender Freies Berlin.

Depuis 20…En lire plus sur Wikipedia