Livre
Néerlandais
De geschiedenis van vier mannen en een vrouw in Algerije na de volksopstand tegen de Fransen en het bloedbad van Sétif op 8 mei 1945.
Titre
Nedjma / Kateb Yacine ; vert. en voorwoord door Hester Tollenaar
Auteur
Kateb Yacine
Traducteur
Hester Tollenaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Nedjma
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2013
269 p.
ISBN
9789025370152 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Vier Algerijnse mannen, Mustapha, Lakhdar, Rachid en Mourad, hebben een speciale band met de ongelukkig getrouwde Nedjma. Zij staat symbool voor Algerije. De mannen werken in een steengroeve, maar komen in de problemen als Mourad een Fransman vermoordt. De Algerijnse dichter en schrijver (1929-1989) zette zich in voor het behoud van de berbercultuur. Hij schreef als eerste over de Franse kolonisatie vanuit Algerijns gezichtspunt. 'Nedjma' schreef hij tussen 1947 en 1953. De geschiedenis van de vier mannen speelt zich af vlak na de volksopstand tegen de Fransen en het bloedbad van Sétif op 8 mei 1945. Lakhdar en Mustapha worden gearresteerd en gemarteld. Hoewel mooi en poëtisch geschreven is het niet altijd gemakkelijk om de draad van het verhaal te volgen. Kleine druk.

À propos de Kateb Yacine

Yacine Kateb, plus connu sous son nom de plume Kateb Yacine, né le 2 août 1929 à Constantine, dans le département de Constantine, en Algérie française, et mort le 28 octobre 1989 à Grenoble, en France, est un écrivain, poète, romancier, dramaturge, metteur en scène, essayiste et journaliste algérien, originaire des Aurès, une région algérienne située au Nord-Est de l'Algérie.

Il fut également journaliste pour le quotidien Alger républicain de 1949 à 1951.

Biographie

Kateb Yacine né vraisemblablement le 25 janvier 1929 (peut-être le 6 août) est issu d'une famille chaouieEn lire plus sur Wikipedia