Livre
Néerlandais

Voor altijd dood

Kathy Reichs (auteur), Mariëlla Snel (traducteur)
Een Canadese pathologe-anatoom probeert een seksueel verknipte seriemoordenaar op te sporen.
Titre
Voor altijd dood
Auteur
Kathy Reichs
Traducteur
Mariëlla Snel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Déjà dead
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2014 | Autres éditions
496 p.
Note
Eerder verschenen o.d.t. Déja dead en Bot voor bot Voorheen verschenen o.d.t. Déja dead
ISBN
9789401602204 (paperback)

Commentaires

In Voor altijd dood is hoofdpersoon Temperance ‘Tempe’ Brennan het alter ego van de Amerikaanse schrijfster Kathy Reichs, zelf een gerenommeerd forensisch antropoloog.
Bij aanvang van het verhaal staat Brennan op het punt een weekendje vrij te nemen wanneer haar hulp wordt ingeroepen. Arbeiders hebben in de buurt van een oud kerkhof botten gevonden. Brennan moet onderzoeken of dit een louter archeologische vondst is, of als er meer aan de hand is. In dezelfde buurt wordt in een vuilniszak een lichaam gevonden, zonder hoofd of ledematen, en in een tweede vuilniszak wordt de rest van het lichaam aangetroffen. Aangezien de resten in een vergevorderde staat van ontbinding zijn, is Brennans ervaring doorslaggevend.
Wat volgt, is een detectiveverhaal eigen aan het werkterrein van de forensisch antropologe. Een paar beenderen en lichaamsresten, in welke staat ze zich ook bevinden, volstaan om niet alleen het geslacht, de leeftijd en de identiteit van het slachtoffer te acht…Lire la suite
Wie een thriller wil lezen over de bloedstollende cases van een vrouwelijke patholoog-anatoom, kan terecht bij de Kay Scarpetta-boeken van de Amerikaanse Patricia Cornwell. Het lijkt er verdacht veel op dat de auteur van het onderhavige boek op diens succes wilde inhaken: haar heldin is Tempe[rance] Brennan in het Franstalige Montreal, die ook al in persoonlijk conflict komt met een seksueel verknipte seriemoordenaar - de zoveelste in thrillerland. Brennans specialisme is botten (ze is forensisch antropologe, evenals de auteur) en in dit boek is geen sprake van FBI e.d., maar afgezien daarvan is zij vrijwel een kloon van Scarpetta. Meer van hetzelfde dus. De vertaling leest matig en veel van de (waarschijnlijk Canadese) zinspelingen bleven onduidelijk, maar spannend is het wel (en gruwelijk ook). Vrij kleine druk.

À propos de Kathy Reichs

Kathleen Joan Toelle « Kathy » Reichs (prononcé /ˈraɪks/), née le 7 juillet 1948 à Chicago, est une anthropologue judiciaire, professeur d'université et auteur de romans policiers américaine.

Biographie

Elle enseigne l'anthropologie à l'université de Caroline du Nord à Charlotte, bien qu'elle soit actuellement en congé prolongé. Elle vit au Canada et partage son temps entre son travail à l'Office of the Chief Medical Examiner en Caroline du Nord et au Laboratoire des Sciences Judiciaires et de Médecine Légale de la province de Québec. Elle fait d'ailleurs de Montréal, où elle séjourne mensuellement, la toile de fond de plusieurs de ses romans aux titres souvent bilingues.

Elle fait partie des quatre-vingt huit anthropologues judiciaires reconnus par l'Association américaine d'anthropologie judiciaire et est membre du cons…En lire plus sur Wikipedia