Livre
Néerlandais

Birdie

Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Birdie is vijftien en worstelt met haar vaders overlijden. Haar moeder Felicity lijkt meer begaan met haar uiterlijk dan met haar dochter. De plotse dood van haar eigen vader confronteert Felicity met haar verleden. Ondertussen groeien Birdies problemen.
Sujet supplémentaire
Tips voor jongeren 2013
Titre
Birdie
Auteur
Laure Van den Broeck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2012
334 p.
ISBN
9789020989304 (hardback)

Commentaires

De vijftienjarige Birdie (Beatrice Munday) is een in zichzelf gekeerde tiener. Ze worstelt nog steeds met de dood van haar vader, die vijf jaar eerder vermoord werd in de gevangenis, en heeft het gevoel dat ze dit verdriet bij niemand kwijt kan. Het enige familielid met wie ze contact heeft is haar jeugdige en wat egocentrische moeder Felicity, en op school heeft ze niet veel vrienden, enkel Cassius. Maar die is tot over zijn oren verliefd op haar en daardoor niet altijd even objectief. Na de dood van haar opa verschijnen er nog twee figuren in Birdies leven: haar tante Alice, een zelfvoldane en manipulatieve zakenvrouw, en Grinter, de op geld beluste familieadvocaat en vriend van Felicity. Aangezien geen van beide raad weet met tieners, zijn zij evenmin een geschikte gesprekspartner. En dus slikt Birdie haar tranen in en verschuilt zich achter een haargordijn. Alleen de lezer is getuige van haar stille verdriet.
De oorzaak van haar stilzwijgen ligt echter niet alleen bij de ande…Lire la suite
De 15-jarige Beatrice Munday (roepnaam Birdie) worstelt met het verdriet over haar vijf jaar eerder overleden vader. Haar moeder echter lijkt meer met zichzelf en haar eigen toekomst bezig te zijn dan met Birdie, die niet wil dat de herinnering aan haar vader zomaar verdwijnt. Ze is vooral stil en introvert, ook in de hechte vriendschap met schoolgenoot Cassius, die heimelijk verliefd op haar is. Het overlijden van Birdies grootvader is het startschot voor een reeks ontwikkelingen die in toenemende mate bizarre trekken krijgt en lijkt te eindigen in een ramp. Birdie ontpopt zich steeds meer als een eigenzinnige en wilskrachtige persoon die tegen de verdrukking in haar eigen plan trekt. Het verhaal heeft een half open, maar bevredigend einde. Door de subtiele karaktertekeningen en uitwaaierende gedachtegangen die in rijke taal zijn beschreven, komen de personen goed uit de verf. Dat geldt ook voor de levensechte situaties, waardoor de toevalligheden in het verhaal ruimschoots worden ge…Lire la suite

Birdie

Na haar debuutroman 'De 17e zomer van Maurice Hamster' waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou dit boek de Boekenwelpwinnaar kunnen evenaren?
Birdie is een vijftienjarig meisje dat zoals veel tieners worstelt met zichzelf, maar ook nog steeds met de dood van haar vader, die stierf toen ze tien jaar oud was. Ze woont samen met haar moeder Felicity, die zich weinig om haar bekommert en een soort vriendschapsrelatie nastreeft met haar tienerdochter in plaats van een echte moederrrol.
Felicity wordt echter geconfronteerd met de dood van haar vader en plots komen er heel wat gevoelens op die ze eerder niet vermoedde. Ondertussen lijkt ook Birdie’s leven niet meer over rozen te gaan. Haar beste vriend Cassius is tot over zijn oren verliefd op haar en ze wordt een speelbal tussen de volwassenen in haar familie als de erfenis van haar grootvader betwist wordt.
Het beeld op de cover van Sabien Clement beantwoordt heel sterk aan het beeld van de verlegen Birdie dat je krijg…Lire la suite