Livre
Néerlandais

Cinder

Marissa Meyer (auteur)
Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
Als cyborg is Cinder een outcast in het keizerrijk, waar ze werkt als monteur. Van haar stiefmoeder mag Cinder niet met haar zussen naar het jaarlijkse bal. Dan verschijnt de prins in haar werkplaats. Zijn zus is besmet met de pest en hij zoekt een medicijn.
Titre
Cinder
Auteur
Marissa Meyer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Cinder
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2012
434 p. : ill.
ISBN
9789022327999 (paperback)

Commentaires

Cinder is een cyborg: deels mens, deels robot. Op jonge leeftijd verloor ze haar ouders bij een ongeluk en raakte zelf zwaargewond. Althans, dat is haar verteld: ze herinnert zich niets van haar leven voor de operatie. Inmiddels woont Cinder in New Beijng, samen met haar gemene voogdes Adri en diens dochters Pearl en Peony. Ze verdient de kost als monteur. Op een dag komt er een jongen naar haar marktkraam en vraagt of ze zijn kapotte androïde kan repareren. Het is Kai, de prins van het Oosterse Keizerrijk, die binnenkort een bal geeft waar Cinders zusjes wel naartoe mogen en zij niet.
Klinkt bekend, niet? Marissa Meyer nam inderdaad het verhaal van Assepoester als uitgangspunt voor haar debuutroman Cinder, het eerste deel in een reeks sciencefictionromans die elk gebaseerd zijn op een bekend sprookje. Dit voorjaar verschijnt Scarlet (Roodkapje) en ook bewerkingen van Rapunzel en Sneeuwwitje zijn aangekondigd.
De serie, getiteld ‘Lunar Chronicles’, beschrijft…Lire la suite
Losjes gebaseerd op het sprookje van Assepoester. Alleen is Assepoester in dit verhaal een cyborg die Cinder heet. Cinder is een tienermeisje met een mysterieus verleden dat bij haar stiefmoeder en -zussen woont en werkt als monteur in de hoofdstad van het Oosterse keizerrijk. Het keizerrijk wordt geteisterd door een dodelijke ziekte en staat op de rand van een oorlog met de Lunars, een volk met magische gaven dat op de maan woont. Tijdens haar werk als monteur ontmoet Cinder toevallig de knappe prins Kai en het klikt tussen hen, maar Kai weet natuurlijk niet dat Cinder een cyborg is. Wanneer Cinders zusje de pest oploopt, komt Cinder meer te weten over haar verleden. Ze blijkt de enige te zijn die de toekomst van de aarde kan veiligstellen. Eerste deel is van de serie De Lunar-chronicles en het debuut van Marissa Meyer; het werd meteen een bestseller. Het leest erg vlot, is spannend en bevat een aantal originele ideeën, zoals het idee om van Assepoester een cyborg te maken. De bladsp…Lire la suite

Cinder

Cinder werd als kind geadopteerd. Haar adoptievader Adri is zeven jaar geleden gestorven. Sindsdien woont Cinder, samen met haar androïde Iko, bij haar stiefmoeder en twee stiefzusjes Pearl en Peony. Cinder is een cyborg en haar stiefmoeder heeft haar nooit als een eigen dochter gezien. Ze behandelt Cinder dan ook als een stuk vuil. Cinder moet in het huis alle taken opknappen. Daarnaast  werkt ze als monteur op de plaatselijke markt. Cinder staat gekend om haar talent als reparateur/ monteur. Ze is de enige kostwinner in huis en dat vrijwaart haar plaatsje binnen het gezin.
Op een dag komt prins Kai, incognito, naar haar winkeltje op de markt. Hij heeft gehoord dat zij de beste reparateur is in de verre omstreken. Prins Kai's androïde Naïnsa is al geruime tijd stuk. Het is een heel oud model maar heeft een heel emotionele waarde voor de prins.
Al een tijd verspreidt zich op Aarde de dodelijke ziekte, De Pest. Ook de vader van prins Kai wordt erdoor geveld. Wanneer de koni…Lire la suite

À propos de Marissa Meyer

CC BY 3.0 - Image by librairie mollat

Marissa Meyer, née le 19 février 1984 à Tacoma (Washington), est une romancière et nouvelliste américaine.

Biographie

Née à Tacoma, Marissa Meyer fait des études de littérature à l'Université luthérienne du Pacifique (en), où elle est diplômée en écriture créative. Avant d'écrire Cinder, Meyer a travaillé comme éditrice durant cinq ans. Elle a également écrit des récits de fan-fiction d'après le manga Sailor Moon sous le pseudonyme d'Alicia Blade.

Meyer affirme avoir été inspirée pour écrire Cinder, premier tome des Chroniques lunaires, après avoir participé à un concours d'écriture en 2008, avec une histoire centrée autour d'un Chat botté futuriste.

En lire plus sur Wikipedia