In een wereld waarin mensen worden gemanipuleerd door commercie en social media worden dichters ingezet om de massa onderhorig te maken.
Titre
Lexicon
Auteur
Max Barry
Traducteur
Inge Boesewinkel Anne-Marieke Buijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Lexicon
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
382 p.
ISBN
9789024564033 (paperback)

Commentaires

LEXICON

LEXICON **** Max Barry , Luitingh-Sijthoff (originele titel: Lexicon), 384 blz., ? 16,95. De 'Academie' lijkt een gewone universiteit, alleen studeren de zorgvuldig geselecteerde leerlingen er niet om academische redenen psychologie of taalkunde. Straatkind Emily leert er hoe ze mensen moet manipuleren: eerst ontleed je hoe hun hersens functioneren en ...

LEXICON ****

Max Barry , Luitingh-Sijthoff (originele titel: Lexicon), 384 blz., ? 16,95.

De 'Academie' lijkt een gewone universiteit, alleen studeren de zorgvuldig geselecteerde leerlingen er niet om academische redenen psychologie of taalkunde. Straatkind Emily leert er hoe ze mensen moet manipuleren: eerst ontleed je hoe hun hersens functioneren en dan bespeel je hen met taal en ingenieuze codewoorden tot ze vreselijke dingen voor je doen. Als je eenmaal een 'dichter' bent, kun je mensen met jouw woorden voor je laten moorden, bomaanslagen plegen of (bij problemen) zelfmoord laten plegen.

Australiër Wil belandt op het eerste gezicht door een misverstand in dit wereldwijde complot. Zijn ontvoerders dringen letterlijk in zijn hersens door omdat ze willen weten hoe ze die 'dichters' moeten stoppen.

Lexicon is geen thriller voor luie lezers. Niet alleen omdat je samen met de verbijsterde Wil vanaf de eerste zin razendsnel door het complot van dodelijke woord…Lire la suite

Lexicon opent met een veelbelovende, spannende en intrigerende scène. De lezer is er getuige van hoe ene Will Parke in de toiletruimte van een luchthaven overmeesterd en ondervraagd wordt door twee mysterieuze mannen. Zij stellen hem onbeduidende vragen als: ‘Hou je van honden of van katten?’, ‘Wat is je favoriete kleur?’ of ‘Waarom heb je het gedaan?’ De verbaasde Will krijgt daarna te horen dat hij ‘immuun’ is, maar voor wie of wat weten we niet. Daarna springt het verhaal naar de jonge straatgoochelaar Emily Ruff, die wordt benaderd door een school waar mensen worden onderwezen in overtuigingskracht en opgeleid worden tot ‘dichters’. Het mag duidelijk zijn dat Lexicon zich afspeelt in een wereld die niet helemaal is zoals wij hem kennen.
Een uitstekend basisidee van de Australische auteur Max Barry. In zijn wereld zijn woorden gevaarlijke wapens die in handen van de verkeerden letterlijk fataal kunnen zijn. Lexicon is dus een sciencefictionverhaal, een ge…Lire la suite
'Woorden zijn wapens' is ongeveer het motto van een supermachtige organisatie die 'dichters' opleidt, mensen die anderen door gebruik van specifieke woorden kunnen manipuleren en doden. Straatmeid Emily wordt ook opgeleid, maar faalt en wordt verbannen naar Australië waar ze door het gebruik van een 'puurwoord' drieduizend mensen ombrengt en zich tegen haar oversten keert. Parallel loopt het relaas van Wil, die gegijzeld wordt door mensen die iets uit zijn hoofd willen peuteren waarvan hij zich niets herinnert. Beide verhaallijnen komen samen in de finale. Veel actie maar pas na 200 blz. begrijpt de lezer er iets van. Tovenaars met magische woorden worden vervangen door psychopatische machtsgekken. Complexe verhaallijn, ongeloofwaardige plot. Veel geweld en doden; grappig en belachelijk liggen gevaarlijk dicht bij elkaar. Een verwarde en absurde roman die bij de kritiek heel verschillende reacties oproept. Normale druk.

À propos de Max Barry

CC-BY-SA-3.0 - Image by dejahthoris from Vancouver, Canada

Max Barry, né le 18 mars 1973 en Australie, est un écrivain australien vivant à Melbourne. Il est l'auteur du roman Soda & Cie en 1999 sous le nom de Maxx Barry, et de Jennifer Gouvernement en 2003. Il est aussi le créateur de Nationstates, un jeu en ligne basé sur son roman Jennifer Gouvernment. Son troisième roman, Company, est sorti aux États-Unis le 17 janvier 2006.

Œuvres

Romans