Livre
Néerlandais

Leven en legende van Agoun'chich

Mohammed Khaïr-Eddine (auteur), Hester Tollenaar (traducteur), Asis Aynan (auteur de l'introduction)
Een Zuid-Marokkaan uit de bergen trekt ten strijde tegen de benden die zijn zuster hebben vermoord. Hij komt daarbij steeds meer in de ban van de moderne beschaving in de steden waar de Fransen hun stempel op het leven hebben gezet.
Titre
Leven en legende van Agoun'chich
Auteur
Mohammed Khaïr-Eddine
Traducteur
Hester Tollenaar
Auteur de l'introduction
Asis Aynan
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Légende et vie d'Agoun'chich
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
166 p.
ISBN
9789025368449 (paperback)

Commentaires

Veel van de Noordafrikaanse emigranten die naar Europa kwamen zijn Berbers (of beter gezegd: Amazighen, wat zoveel betekent als ‘vrije mannen’). In België en Nederland leeft een grote Berbergemeenschap waarvan de meerderheid zijn wortels heeft in het Marokkaanse Rifgebied. Historisch gezien zijn de berbergemeenschappen over het algemeen opstandige gemeenschappen die steeds op gespannen voet stonden en nog steeds staan met de centrale overheid. Denk aan Kabylië in Algerije of de Rif in Marokko. Sinds enkele decennia eisen de berbers erkenning voor hun taal en cultuur, en krijgen die ook meer en meer. Omdat de berbergemeenschappen zich vooral in de Europese diaspora bewust zijn geworden van hun culturele eigenheid en in die expressie ook gesteund werden, is het geen toeval dat in Europa heel wat initiatieven tot stand kwamen. De Berberbibliotheek, een initatief van schrijver Asis Aynan en vertaalster Hester Tollenaar, heeft tot doel een tiental boeken van schrijvers met en berberse acht…Lire la suite
In deze legende pakt de Berber Agoun’chich zijn geweer en gaat met zijn muilezel op weg om wraak te nemen op de moordenaar van zijn zuster. Tijdens zijn zoektocht lezen wij over de geschiedenis van de streek Souss in Zuid-Marokko in de eerste helft van de 20e eeuw en door welke omstandigheden de meeste Berbermannen zijn vertrokken naar Noord-Marokko en Europa. Khaïr-Eddine (1941-1995) is in Marokko een bekend schrijver. Hij woonde een tijd in Frankrijk en schreef in het Frans, hoewel zijn moedertaal Berbers was. Dit eerste boek in de Berberbibliotheek is een ode aan zijn geboortestreek en voor de lezer een interessante kennismaking met de Berbergeschiedenis, het landschap en de Berberlegenden. Met een nawoord en een verklarende woordenlijst. Kleine druk.

À propos de Mohammed Khaïr-Eddine

CC BY-SA 3.0 - Image by Shieldbot

Mohammed Khaïr-Eddine est un écrivain marocain, né en 1941 à Tafraout (Maroc) , mort le 18 novembre 1995 à Rabat. Il est l'un des grands écrivains de la littérature francophone marocaine.

Biographie

Mohammed Khaïr-Eddine est né à Tafraout, petite ville de la région Souss-Massa-Drâa (province de Tiznit), au sud du Maroc, à 180 km au sud d'Agadir.

Très marqué par le séisme de 1960, il s'installe à Agadir en 1961 et y vit jusqu'en 1963. Il est chargé par la Sécurité sociale d'enquêter auprès de la population. Jeune écrivain, il fréquente ensuite le cercle des Amitiés littéraires et artistiques de Casablanca. En 1964, il fonde, avec Mostafa Nissaboury, le mouvement Poésie toute.

Il s'exile volontairement en France en 1965, et devient, pour subsister, ouvrier dans la banlieue …En lire plus sur Wikipedia