Livre
Néerlandais

Weduwenspek

Jarenlang heeft Olivia haar echtgenoot niet gezien, tot ze naar het ziekenhuis geroepen wordt omdat hij nog maar enkele uren te leven heeft. Naast hem, in een grauwe kamer vol medische apparatuur, herinnert ze zich de ruzies, het geweld, de vernedering. "Weduwenspek" is een roman over schaamte, schuldgevoel, woede en rouw, over wat rest als alle liefde is verdwenen.
Titre
Weduwenspek
Auteur
Monika Van Paemel
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
285 p.
ISBN
9789021446752 (paperback)

Commentaires

‘Vrouw zijn zonder een slachtoffer te worden’ luidde het in de in 1976 verschenen roman Marguerite van Monika Van Paemel. Oma Margriet maakt weer nadrukkelijk haar opwachting in Van Paemels nieuwe roman Weduwenspek. Als er één familielid is dat een blijvende indruk heeft gemaakt op hoofdfiguur Olivia, als opgroeiend meisje en ook nog later wanneer ze in het huwelijk is gesukkeld met de achttien jaar oudere Herr Gleicher, dan is het wel haar grootmoeder. Margriet mag zich dan in haar lot geschikt hebben, maar eigenlijk heeft ze er altijd naar gestreefd om de slachtofferrol te ontlopen. Bijna vier decennia later herneemt Monika van Paemel deze uitgesproken op het feminisme gerichte thematiek. Meteen dringen zich bij de lezer enkele vragen op, in die mate zelfs dat die er zich ongemakkelijk bij gaat voelen. Dat Van Paemel in Weduwenspek teruggrijpt naar de periode toen de feministische beweging echt op gang werd getrokken, zal wel een bewuste keuze zijn. Midden de ja…Lire la suite
Nieuwe roman van de bekende Vlaamse schrijfster (1945). Op een snikhete dag in de zomer wacht Olivia in het ziekenhuis op de dood van haar man. Al snel blijkt dat ze een bijzonder slecht huwelijk hebben gehad. Als jong meisje is Olivia van een strenge vader overgegaan op een overheersende echtgenoot. Van Paemel schetst weliswaar waarom ze met deze verschrikkelijke man is getrouwd en waarom ze al die jaren bij hem is gebleven, maar als lezer blijf je in verwondering achter. De roman heeft iets gedateerds over zich. Wanneer het in de jaren zeventig van de twintigste eeuw was geschreven, had het een bepaalde zeggingskracht gehad die het heden ten dage ontbeert. Het is prachtig geschreven in een rijke taal die je zelden meer aantreft, maar het is tegelijkertijd een lange jammerklacht van een onderdanige vrouw die zich altijd heeft geschikt in haar rol. De hele schoonfamilie wordt als een rariteitenkabinet voorgesteld; ze hebben het allemaal op Olivia gemunt, wat toch wat ongeloofwaardig w…Lire la suite

À propos de Monika Van Paemel

CC BY-SA 3.0 - Image by Michiel Hendryckx

Monique (dite Monika) Maria, baronne van Paemel, née le 4 mai 1945 à Poesele, est une écrivaine belge d'expression néerlandaise.

Biographie

À l'âge de neuf ans, elle a une affection au cerveau, qui la fera rester deux ans à l'hôpital. Pendant sa période de guérison, elle écrit ses premières lignes de prose et de poésie.
En 1963, elle termine ses études moyennes et épouse Theo Butzen.
En 1969, elle publie des poèmes dans le Nieuwe Vlaamse Tijdschrift.
Féministe, elle participe à des programmes de radio en Belgique et aux Pays-Bas. Elle collabore aux revues Nieuw Vlaams Tijdschrift, Dietsche Warande en Belfort, De Nieuwe et y publie des poèmes. Rédacteur de De Gids .
Les romans féministes de van Paemel sont écrits dans un…En lire plus sur Wikipedia