Livre
Néerlandais

De wolkenschetser

Richard Rayner (auteur)
Een Finse architect gaat in de eerste helft van de 20e eeuw naar New York, op zoek naar zijn vroegere geliefde, en ontwikkelt zich tot gevierd ontwerper van wolkenkrabbers.
Titre
De wolkenschetser
Auteur
Richard Rayner
Langue
Néerlandais
Titre original
The cloud sketcher
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
432 p.
ISBN
90-269-8252-6

Commentaires

Op een morgen, kort nadat mijn vader me aan Kalliokoski had gegeven, was ik op het ijs en begreep plotseling waarom deze lift -- elke lift -- belangrijk is. Het betekent dat een gebouw zo hoog kan zijn als je wilt. Zo hoog als je durft te gaan. Een wolkenkrabber. In het Engels heet dat een skyscraper, een wolkenschraper. Het Finse woord ervoor is pilvenpiirtäjä -- wolkenschetser. Ik ga er een bouwen. Daar heb ik vanaf dat moment van gedroomd". Die droom heeft van Esko Väanänen een architect gemaakt, een droom die hij uiteindelijk gerealiseerd heeft.

Het boek wordt gesitueerd in het begin van de 20e eeuw en schetst het levensverhaal van Esko vanaf zijn kinderjaren tot zijn dood (vermoord op vrij jonge leeftijd). Esko heeft een niet zo eenvoudige jeugd. Als zoon van een politiek bewogen vader die zijn politieke ambitie als pro-Russisch militant laat primeren op vrouw en kind en een moeder die zich erg vreemd gedraagt, belandt hij na de dood van zijn moeder bij de plaatselijke pri…Lire la suite
De Wolkenschetser is een liefdesverhaal met alle ingrediënten voor een spectaculaire Hollywoodfilm (de rechten zijn al verkocht). Esko Vaananen groeit op in het begin van de 20e eeuw op het Finse platteland. Twee passies zullen zijn leven ingrijpend bepalen. In een tijdschrift ziet hij de foto van een lift die hem ervan doet dromen als architect wolkenkrabbers te gaan bouwen. Daarnaast ontmoet hij de Russische Katerina Malysheva, die een verpletterende indruk op hem maakt. Door de Russische revolutie raakt Finland betrokken in een bloedige burgeroorlog die Esko en Katerina na traumatische ervaringen, en onwetend van elkaar, overleven. Jaren later ontdekt Esko dat Katerina in Amerika woont. Hij laat alles achter en gaat op zoek naar zijn grote liefde. In New York werkt hij zich op tot een gevierd architect van wolkenkrabbers. Hij ontmoet Katerina, die inmiddels met een andere man is getrouwd. Richard Rayner heeft deze tragische romance ingebed in een lijvige roman over de geschiedenis …Lire la suite

À propos de Richard Rayner

Richard Rayner, né le 15 décembre 1955 à Bradford, en Angleterre, est un écrivain britannique, auteur de roman policier.

Biographie

Il fait des études de droit et de philosophie à l'université de Cambridge, puis travaille pour le magazine Time Out et la revue littéraire Granta.

En 1998, il publie son premier ouvrage Los Angeles Without a Map qui fait l'objet d'une adaptation au cinéma dans un film franco-britannico-finlandais réalisé par Mika Kaurismäki.

En 1991, il fait paraître son premier roman, The Elephant. Deux de ses romans sont traduits en français, Chasseur de nuages (The Cloud Sketcher) publié en 2001 et Le Vent du diable (The Devil's Wind) paru en 2005.

Journaliste, il écrit pour plusieurs journaux, notamment The New Yorker, le Los Angeles…En lire plus sur Wikipedia