Livre
Néerlandais

Uilenvlucht : het geheimzinnige leven van de uil

Stefan Halewijn (auteur)

Uilenvlucht : het geheimzinnige leven van de uil

Public cible:
9-11 ans et plus
Beschrijving van de uilen die in Europa leven, voorzien van veel illustraties in kleur. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Uilen
Titre
Uilenvlucht : het geheimzinnige leven van de uil
Auteur
Stefan Halewijn
Langue
Néerlandais
Éditeur
Utrecht: KNNV Uitgeverij, 2005
68 p. : ill.
Note
Titel ontleend aan omslag
ISBN
90-5011-194-7

Commentaires

Het lijkt wel of uitgeverij KNNV een gat in de markt gevonden heeft met haar nieuwe reeks boeken over vogelsoorten. Uilenvlucht verscheen al in 2004 (herdukt in 2005) en dit jaar legt Kraaienbende de basis voor een heuse reeks. Stefan Halewijn, die het eerste boek schreef en samen met Geert-Jan Roebers voor de tweede uitgave tekende, is de drijvende kracht en vormgever achter dit project. Met een beetje geluk wordt het de jeugdige tegenhanger van Jenny De Laets onvolprezen reeks voor volwassenen 'Vogels rondom ons' (VUB-Press).

Het mag meteen gezegd, het unieke van deze jeugdreeks is dat zowel kinderen vanaf 12 jaar, adolescenten en volwassenen er heel wat informatie én plezier kunnen in vinden. Er werd gekozen voor de opzet van een fotoboek, waarin in korte hoofdstukjes een aspect van de vogelsoort wordt uiteengezet. De cultureel-historische relatie tussen dier en mens wordt daarbij niet over het hoofd gezien. Ze wordt als smaakmaker gebruikt om de lezer in de le…Lire la suite
Uilen zijn fascinerende vogels. Van oudsher zijn mensen geboeid geweest door uilen, soms in negatieve zin (angst), maar ook in positieve zin (symbool van wijsheid). De uil komt voor in vele verhalen en in uitingen van de beeldende kunst. In dit boek gaat het voornamelijk over de uil als roofvogel. Na inleidende gedeelten over de leefwijze en de fysieke kenmerken in het algemeen, alsmede aanwijzingen voor het maken van uilenkasten, volgen van acht Europese soorten uilen vrij uitvoerige beschrijvingen. De teksten worden ondersteund door duidelijke kleurenfoto's en kunstzinnige illustraties in de vorm van collages. Een met zorg uitgegeven, fraai ogend boek. Tot slot wordt aandacht besteed aan het beschermen van uilen. Gewaarschuwd wordt tegen het houden van een uil als huisdier. Door de Harry Potter-boeken en -films dreigt dit in Engeland populair te worden! Vanaf ca. 11 jaar.