Livre
Néerlandais

De tijgervrouw van Galina

Téa Obreht (auteur), Anke Ten Doeschate (traducteur)
In een verzonnen land in de Balkan kort na de burgeroorlog wil de jonge dokter Natalia het raadsel rond de dood van haar grootvader oplossen. Ze zoekt naar antwoorden in de vele verhalen die hij haar vertelde uit Jungleboek en uit de mondelinge traditie over de onvergankelijke man en de tijgervrouw.
Titre
De tijgervrouw van Galina
Auteur
Téa Obreht
Traducteur
Anke Ten Doeschate
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The tiger's wife
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2011
352 p.
ISBN
9789056723668 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Als in een niet nader genoemd Balkanland de jonge arts Natalia op weg is naar een weeshuis om kinderen te vaccineren, krijgt ze bericht dat haar geliefde opa, die net als zij arts is, onder onduidelijke omstandigheden en ver weg, is overleden. Later hoort ze dat hij tegen haar oma had gezegd dat hij Natalia zou ontmoeten, maar hij trok zich terug om te sterven op een afgelegen plek. Ze wil weten waarom en bedenkt dat de oplossing ligt in haar favoriete kinderboek ‘Het Jungleboek’ en de verhalen die hij haar als kind vertelde over een vagebond die onsterfelijk zou zijn. Uiteindelijk geeft zijn nooit vertelde verhaal over de doofstomme tijgervrouw van Galina in de Tweede Wereldoorlog haar de sleutel. Dit debuut van de Joegoslavische, nu in de VS wonende auteur (1985) trok internationale aandacht en werd in Engeland bekroond met Orange Prize 2011. In de mooie roman verwerkt ze indringend en boeiend de recente geschiedenis en verhalencultuur van de Balkan in een heel origineel verhaal. No…Lire la suite

À propos de Téa Obreht

CC BY 2.0 - Image by PEN American Center

Téa Obreht (née Tea Bajraktarević le 30 septembre 1985) est une écrivaine serbo-américaine. Elle remporte le Women's Prize for Fiction en 2011 pour son premier roman The Tiger's Wife.

Biographie

Tea Bajraktarević naît le 30 septembre 1985, à Belgrade (Serbie), fille unique d'une mère seule, Maja Bajraktarević.

Elle est proche de son grand-père, Štefan, un ingénieur dans l'aviation, slovène, catholique romain d'origine allemande et de sa grand-mère, Zahida, une musulmane bosniaque. Lorsque les guerres de Yougoslavie éclatent, la famille part à Chypre puis au Caire. Les grands-parents rentrent à Belgrade en 1997 alors que la jeune femme et sa mère s'installent aux États-Unis, d'abord à Atlanta puis à Palo Alto (Californie) où sa mère épouse un serbe orthodoxe. Elle décide après la mort de son grand-père de prendre son nom Obreht.

Obreht étudie à l'Université de Californie du Sud puis reçoit un Master o…En lire plus sur Wikipedia