Livre
Néerlandais

Winterslaap

Tialda Hoogeveen (auteur), Irene Goede (dessinateur)
Informatie over zes dieren, zoals de egel en de kikker, die een winterslaap houden. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Titre
Winterslaap / Tialda Hoogeveen ; met ill. van Irene Goede
Auteur
Tialda Hoogeveen
Dessinateur
Irene Goede
Langue
Néerlandais
Éditeur
Utrecht: KNNV Uitgeverij, 2005
30 p. : ill.
ISBN
90-5011-216-1

Commentaires

Dit boek over de winterslaap van dieren handelt eens niet over de obligate beer, maar over zes gewone dieren van bij ons: de egel, watervleermuis, akkerhommel, modderkruiper, wijngaardslak en de groene kikker. Na een korte introductie van de dieren wordt in drie hoofdstukjes uitgelegd hoe de winterslaap voorbereid wordt (veel eten!), hoe die verloopt (gelijkmatig of onderbroken op warmere dagen) en beëindigd wordt, wat er gebeurt in de lente. Bij elk dier hoort ook een kleine fiche met fysieke kenmerken, en een lijstje van verwante soorten en hoe die hun winterslaap doorbrengen. De overvloedige illustraties van Irene Goede zijn prima. Telkens een grote, knusse plaat met het dier in winterslaap, onder de grond of bijeen hangend aan een balk, terwijl mensenkinderen bovengronds winterpret beleven. Daarop volgen enige kleinere illustraties die het actieve leven van deze dieren tonen. Goede bewijst nog maar eens hoe goed zij dieren in verf kan vatten.

De informatie in dit boekje lij…Lire la suite
De egel, de vleermuis, de hommel, de modderkruiper, de slak en de kikker houden een winterslaap of winterrust. Hoe dat in zijn werk gaat, is te vinden in dit leuke boekje. Na een korte inleiding krijgt de lezer, steeds in vier pagina’s (inclusief een paginagrote getekende illustratie) de voorbereiding, de plaats en het ontwaken van elk van deze dieren besproken. In de brede marges staan opvallende kenmerken van het dier op rij en krijgt de lezer een eenvoudige doetip. Ook is er steeds kort aandacht voor soortgelijke dieren en hun wintergedrag. De tekst staat in eenvoudige korte zinnen, in alinea’s met eigen kop. Elke bespreking heeft een eigen kleuraccent. Naast de mooie grote kleurenillustraties sieren kleine charmante tekeningen de pagina’s op. De informatie is naar het kind toe geschreven. Lastige woorden of begrippen zoals 'zoogdier' worden niet altijd uitgelegd. Met sites, geen inhoudsopgave of register. Een aantrekkelijk educatief boekje (vierkant formaat), waarin kennis wordt g…Lire la suite

Suggestions