The Perfect Form

Poëzie als spel, complicatie en opheldering

Ondanks de afnemende populariteit van literatuur in het algemeen en die van poëzie in het bijzonder, blijft een groot aantal jonge literaire talenten onverminderd kiezen voor het gedicht als uitdrukkingsvorm. Ondanks gemakzuchtige aannames van poëzie als ontoegankelijk en obscuur, verschijnt nationaal en internationaal een aantal indrukwekkende teksten (soms nu pas in Nederlandse vertaling) die maatschappelijke en mondiale kwesties aankaart, of erop vooruitloopt. Er moet dus iets in de onbegrensde mogelijkheden van de poëzie schuilen, waardoor ze ondanks alles een relevante literaire factor blijft. Wat zou dat ‘iets’ kunnen zijn?

Alfred Schaffer (Universiteit Stellenbosch) en Yves T'Sjoen (UGent) gaan hierover met elkaar het gesprek aan in Bibliotheek De Krook (19 april 2022 in het Krookcafé).

Yves T'Sjoen

Yves T’Sjoen is hoogleraar moderne Nederlandse literatuur. Hij is onder meer voorzitter van de onderzoeksgroep Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika (UGent) en betrokken bij de onderzoekseenheden Teksteditie Literatuur in Vlaanderen, POWEZIE. Centrum voor poëzie en TRACE (Translation & Culture). Daarnaast is hij als buitengewoon hoogleraar verbonden aan het departement Afrikaans en Nederlands van Universiteit Stellenbosch. In de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (UGent) is hij promotor van de leerstoel Zuid-Afrika: talen, literaturen, cultuur en maatschappij. In 2021 is hij verkozen als lid van de KANTL.