Hannah Arendt tweedaagse op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober

Op vrijdag gaan Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman in gesprek over de staat van de wereld, vertrekkend van Achterhuis' oeuvre. Op zaterdag lichten hedendaagse denkers in korte lezingen het werk toe van de filosofe Hannah Arendt.

Hans Achterhuis

Hans Achterhuis is een van Nederlands meest vooraanstaande filosofen. In 2022 publiceerde Achterhuis Ik wil begrijpen, De onbekende Hannah Arendt, zijn langverwachte boek over het leven en werk van zijn grote inspirator. Hans Achterhuis neemt deze gelegenheid voor een open en inspirerend gesprek over zijn leven en werk.
Filosofe Tinneke Beeckman is gesprekspartner van dienst en Jana Kerremans modereert. Maak kennis met een begenadigd denker en zijn begeesterd, tijdloos en nog steeds actueel oeuvre.

Praktisch: vrijdag 27 oktober

  • 14.30-16.30u.
  • Zaal De Blauwe Vogel 
  • Betalend

Lees ook Tweespraak/ De dilemma's van Hans Achterhuis in de Krookkrant op p.13

 


Foto van Hans Achterhuis © Roy Beusker

Klik hier voor inschrijving en info of scan:

Info en inschrijving Hannah Arendt ingekleurd

 

 

 

 

 

 

Hannah Arendt

In onze lezingenreeks Hannah Arendt Ingekleurd focussen we op een term die vandaag alsmaar vaker de kop opsteekt: totalitarisme. Wat is totalitarisme?
Hannah Arendt schreef erover in haar driedelige, monumentale werk: The Origins of Totalitarianism (1951). Daarin nam ze zowel het nazisme van Hitler als het communisme van Stalin onder de loep.

We laten hedendaagse denkers Arendts werk uitleggen, toepassen en bekritiseren. Telkens licht een spreker een kernbegrip toe (antisemitisme, imperialisme, totalitarisme), waarna een respondent reflecteert over onze eigen politieke en maatschappelijke actualiteit (anti-racisme en discriminatie, dekolonisatie, burgerlijke ongehoorzaamheid …).

Met Hans Achterhuis en Ruddy Doom, Ludo Abicht en Brigitte Herremans, Nozizwe Dube en Remi Peeters, Dirk De Schutter en Alicja Gescinska, en Pierre Lefranc en Marieke Borren.

Praktisch: zaterdag 28 oktober

  • 10.30-17.30u
  • Zaal De Blauwe Vogel
  • Betalend

Klik hier voor inschrijving en info of scan:

Info en inschrijving Hannah Arendt ingekleurd

 

 

 

 

 

 

Een samenwerking tussen Avansa, Bibliotheek De Krook, Hannah Arendt Instituut, Humanistisch Verbond, Masereelfonds, Vermeylenfonds en UGent