Oekraïne, grensland?

Elk academiejaar stelt de faculteit Letteren en Wijsbegeerte één van haar alumni aan als curator van de Humanities Academie met de vraag een thema aan te brengen als rode draad doorheen het levenslang leren aanbod  en enkele activiteiten rond dit thema uit te werken.

In 2022-2023 neemt Johan de Boose het curatorschap op zich, met Oekraïne, grensland? als thema. 

Oekraïne is niet meer weg te denken uit de actualiteit. Tot ieders afschuw beheerst het woord ‘oorlog’ sinds enkele maanden alle media wereldwijd. De wereld is opnieuw verdeeld in goed en kwaad, in pro en contra. Meestal is de nuancering ver te zoeken. 

Te midden van de wrede realiteit van de oorlog en de vaak eenzijdige berichtgeving erover wil de Humanities Academie een krachtige en gevarieerde stem laten horen. Aan de hand van getuigenissen, muziek, film, theater, tentoonstellingen, auteurslezingen en debatten proberen we een zo kleurrijk mogelijk beeld te schetsen van Oekraïne.

In een reeks van vier gespreksavonden stellen we de meest prangende vragen aan specialisten en journalisten. Waarom wordt er oorlog gevoerd? Wat is het einddoel? Hoe ziet Europa er morgen uit? Wat is onze rol hierin? Hoe terecht is onze bezorgdheid?

Oekraïne, grensland?

Oekraïne is veel meer dan oorlog, geweld, waanzin en emigratie. Het is ook een land waar mensen van diverse afkomst proberen een normaal leven te leiden en hongerig zijn naar cultuur en verzoening.  

Op woensdag 5 oktober 2022 stelde Humanities Academie het jaarthema “Oekraïne, grensland?” voor in aanwezigheid van curator Johan de Boose, alumnus van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte (UGent).

Verder lezen