Zomertips 2022: non-fictie

Laat je inspireren door deze ideale vakantieboeken en toptitels.

Scroll door de lijsten of klik op 'Bekijk de volledige lijst'. Klik op een titel en je ziet meteen waar je het boek kan lenen.

Kom langs en sla je voorraad in. Veel leesplezier!

Geschiedenis en politiek - onze top-3

Het begin van alles - David Graeber & David Wengrow
Een boek met als ondertitel ‘een nieuwe geschiedenis van de mensheid’ ? Archeoloog David Wengrow en de anarchistische antropoloog David Graeber schoppen in deze intellectuele kanjer inderdaad heel wat heilige huisjes omver. Hun onderzoek startte met de vraag waar de ongelijkheid vandaan kwam, maar wees het denkbeeld van een rechtlijnig evoluerende geschiedenis uiteindelijk compleet af en veegt de vloer aan met een aantal vastgeroeste vooroordelen van bekende historici zoals bv. Yuval Harari.

De metamorfose van de wereld - Jürgen Osterhammel
De Duitse historicus Jürgen Osterhammel schreef een omvangrijk, globaal en gedetailleerd standaardwerk van de 19de eeuw, zgz. “de eeuw van Europa” maar nu eens bekeken vanuit mondiaal perspectief.

Amstel 278 - Tom Rooduijn
De tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam ondergedoken Joods-Hongaarse cineast Géza Weisz hield een dagboek bij. Fritz Rimathé, de man die hem onderdak gaf, schreef er ondertussen ook één, zonder dat ze dat van mekaar wisten. Een unieke situatie in de geschiedenis van WO II. Tom Rooduijn reconstrueerde het hele verhaal.

Wetenschap en milieu - onze top-3

Vogelvlucht - Scott Weidensaul
Een boek vol met fascinerende nieuwe inzichten over de vogeltrek. Natuuronderzoeker en vogelspecialist Scott Weidensaul won er de Library Journal Best Science and Technology Book of the Year mee.

Het tijdperk van onzekerheid - Tobia Hurter
In het begin van de 20ste eeuw zetten een aantal natuurkundigen zoals Marie Curie, Max Planck, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Albert Einstein … het bestaande wereldbeeld op zijn kop, de kwantumfysica werd geboren. In dit zeer toegankelijke boek vertelt filosofe Tobia Hurter hoe dit gebeurde en wat voor gevolgen dit had.

Wat we toen al wisten - Geert Buelens
Het milieubewustzijn en milieu-activisme is veel ouder dan sommigen wel eens denken. De Club van Rome slaakte met zijn rapport Grenzen aan de groei reeds in 1972 een alarmkreet: het zou een steekvlam voor het milieudebat worden. Hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens toont op basis van nieuwsberichten, films, romans, strips en  rapporten aan dat we ons toen wel degelijk al bewust waren van de milieucrisis.

Filosofie - onze top-3

De filosofesRebecca Buxton
En boek van filosofes over filosofes. Voor het promotiefilmpje van dit boek vroegen de auteurs aan mensen op straat om zoveel mogelijk filosofen op te noemen. Na de gebruikelijke namen kwam de vraag of ze ook vrouwelijke filosofen kenden. En het antwoord was ... ???!

Het vuur van de vrijheid : de nieuwe wereld van Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Ayn Rand en Simone Weil - Wolfram Eilenberger
Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Simone Weil en Ayn Rand : 4 filosofes, 4 visionaire denkers. Verder is er tussen elk van hen geen groter contrast denkbaar. Maar Wolfram Eilenberger kan hun leven en denken tot een boeiend tijdsbeeld van de woelige jaren 30 vervlechten.

Metaphysical animals : how four women brought philosophy back to life - Clare Mac Cumhaill
Oxford University, lange tijd een mannelijk bastion. Maar bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden veel mannelijke docenten en studenten voor het leger opgeroepen. In het vacuüm dat ontstaat, kan een groepje vrouwelijke studenten de filosofie in een nieuwe richting sturen.

 

Psychologie en opvoeding - onze top-3

Bitterzoet : de helende kracht van verdriet en verlangen - Susan Cain
Weemoed kan een hardnekkig beestje zijn. Een onvervuld verlangen blijft maar knagen of heimwee naar iets-dat-nooit-was overvalt ons steeds. Het kan bitter smaken en toch ... erin verdrinken heeft iets zoets. Het kan verlammend werken en toch ... het helpt om pijn en verdriet te verwerken

Kids in en met de natuur : 55 activiteiten voor kindjes vanaf 18 maanden - Elke Vanhouche
Hoe maak je modderkoekjes of kaboutersoep ? Een boek vol ideeën om buiten van alles te ontdekken en te doen.

Ontketen het brein van je kind : van schermverslaving naar digitale vrijheid - Theo Compernolle
Een oproep van neuropsychiater Theo Compernolle aan alle ouders en opvoeders om kinderen op een gezonde manier te leren omgaan met digitale media. Want je gooit je kind toch ook niet in het water zonder dat het kan zwemmen!